Arašídy loupané natural - blanšírované

Arašídy loupané natural - blanšírované 1000g

Dostupnost:
ihned k odeslání
Cena:
159 Kč 139 Kč
(vč. DPH)

Arašídy loupané natural - blanšírované 500g

Dostupnost:
ihned k odeslání
Cena:
89 Kč 79 Kč
(vč. DPH)

Arašídy loupané blanšírované z Argentiny

Blanšírované arašídy jsou chutné zdravé ořechy prémiové kvality.

Nicméně nic se nesmí přehánět, doporučená denní dávka je 15 - 20 gramů přírodních, neupravených arašídů.

Složení: 100% jádra podzemnice olejné

Hmotnost: 1kg

Země původu: Argentina

Balení: Fresh-Zip sáček - opakovatelně uzavíratelný

Úprava: celá jádra arašídů (podzemnice olejné), loupané blanšírované a nepražené (natural) 

Co je Blanšírování ??? :  Blanšírování je kuchařská technika spočívající v ponoření plodu do horké vody a jeho následném ochlazení. Blanšírovat (čistit) lze zeleninu, maso, nebo ovoce. Při tomto způsobu zpracování se zachovají všechny hodnotné látky zpracovávaného pokrmu. Blanšírování arašídů se používá k odstranění  tuhé nebo silné slupky.

Obchodní třída / Odrůda: prémiová kvalita, celé jádra ořechů, minimum zlomku / nespecifikováno

Nutriční hodnoty na 100 g
Energie 2374 kj/567 kcal
Tuky 49,2 g
z toho nasycené mastné kyseliny 6,8 g
Sacharidy 16,1 g
z toho cukry 3,9 g
Vláknina 8,5 g
Bílkoviny 25,8 g
Sůl 0 g

 

Více viz. "podrobnější informace o výrobku :

Objednací číslo: k183
Výrobce: Dobré Plody
Kategorie: Ořechy a semínka
Dostupnost: ihned k odeslání

Proč arašídy loupané blanšírované ?

- burské oříšky nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěnina.

- mají však podobné množství a složení tuků jako oříšky, což znamená vysoký obsah nenasycených mastných kyselin.

- obsahují také řadu stopových živin.

Účinky:

- preventivně pomáhají v boji proti srdečním onemocněním.

- stejně jako ostatní luštěniny, i burské oříšky mají schopnost stabilizovat hladinu krevního cukru v krvi.

Arašídy

Arašídy, jiným jménem buráky či burské oříšky, jsou plodem rostliny s názvem Podzemnice olejná. Ačkoliv většina lidí si myslí, že se jedná o oříšky, není tomu tak. Jedná se o luštěninu. Rostou v podzemní části rostliny po trsech. Jsou chráněny suchou skořápkou, přičemž v jedné skořápce se zpravidla nacházejí dva plody. Podzemnici olejné se velmi daří v subtropických a tropických oblastech. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, odkud se za pomoci obchodníků a kolonizátorů rozšířila i na území západní Afriky a Asie, která dnes patří za hlavního producenta Arašídů.

Buráky by se měli skladovat v těsně uzavřené nádobě, v ledničce, nebo mrazáku, nadměrné vystavení světlu, teplu může způsobit to, že zežluknou a přijdou o svoji chuť. V ledničce by měli vydržet 3 měsíce, v mrazáku pak až půl roku. Arašídy se doporučuje vyloupnout ze své skořápky až těsně před použitím.

O arašídech

Arašídy jsou malé oříšky, asi 1,5 centimetru veliké, krémového zbarvení a lahodné chuti. Patří mezi jedny z nejznámějších a nejpoužívanějších oříšků. Používají se ve sladké i slané kuchyni, v pekařství, k přípravě desertů a moučníků.

Buráky jsou velice prospěšné a obsahují množství minerálů a vitamínů, které mají blahodárný vliv na naše zdraví. Obsahují vysoké procento proteinů a tuku, rychle dodají energii a zasytí i malém množství, což uvítají zejména sportovci a lidé se zvýšenou fyzickou zátěží. Díky obsahu nenasycených masných kyselin mohou pomáhat při hubnutí a odbourávání LDL cholesterolu.

Pro dobré srdce

Vysoká hladina mononenasycených kyselin může pomoci udržet vaše srdce zdravé. Látky obsažené v arašídech mohou pomoci s odbourávání LDL cholesterolu, který se zpravidla usazuje v cévách a brání správnému průtoku krve.

Vliv na růst

Arašídy, ve své přírodní formě, bez chemických úprav, pražení, solení a podobně, jsou prospěšné pro růst dětí. Jsou zdrojem bílkovin, tvořených jemnými aminokyselinami, které jsou nezbytné pro správný růst dítěte. Stejně jako jsou prospěšné pro děti už během těhotenství, a to zejména díky obsahu kyseliny listové. Kyselina listová podporuje vývoj plodu, správný vývoj nervové soustavy, mozku a míchy. Jíst arašídy v průběhu těhotenství také může snižovat riziko, že bude dítě trpět běžnými chorobami, jako jsou alergie a astma.

Pro zdravou pleť

Vysoká hladina mononenasycených kyselin, které mohou být prospěšné pro vaše srdce, hrají také důležitou roli, co se zdravé pokožky týče. Látky obsažené v arašídech, zejména vitamín E, který je kromě jiných vlastností významný antioxidant, napomáhající vyplavování přebytečných toxinů z těla, díky čemuž bývá kůže čistá a bezchybná.

Obsah vitamínů

B1 – Působí na nervový systém, při zvýšené duševní zátěži, pomáhá s udržením pozornosti a proti únavě

B3 – Snižuje vysoký krevní tlak, snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá s odstraněním bolesti hlavy a pomáhá při depresivních stavech a stresových situacích

Vitamín E – Antioxidant, zpomaluje stárnutí buněk, pro zdravé vlasy a pleť, prevence proti nádorovým bujením v buňkách

Kyselina Listová – Důležitý pro správný růst dítěte, důležitý i pro vývoj plodu, kdy pomáhá při rozvoji nervové soustavy dítěte

Jak si vychutnat arašídy?

  • Praženými, solenými, nebo arašídy v čokoládě žádná návštěva nepohrdne
  • Arašídy najdou své místo v nejednom zeleninovém salátu, můžete je nadrtit, nebo přidat jen tak
  • Pokud vám přijde, že je burákové máslo předražené, nebo pro vás nedostupné, udělejte si vlastní, budete potřebovat:

1 šálek oloupaných, pražených, nesolených arašídů (pokud preferujete slané burákové máslo, můžete samozřejmě použít solené arašídy)

1 nebo 1 ½ lžíce slunečnicového oleje

½ lžičky soli

Mixujte arašídy, zatímco do nich budete přilévat olej. Pokud chcete sladké burákové máslo, přidejte med, cukr, nebo i čokoládu, dle chuti. Mixujte asi 1 ½ až 2 minuty. Poté máslo umístěte do vzduchotěsné nádoby, a dejte do ledničky a nechte ztuhnout. Burákové máslo může být tuhé až za 2 týdny

  • Arašídy si našli i místo v thajské kuchyni, výborně se hodí k masu se sójovou omáčkou, čínským nudlím. Můžete si také udělat jednoduchý jihovýchodní asijský salát, stačí zkombinovat nakrájené hlávkové zelí, strouhaný zázvor, chilli papričky a arašídy. Dochutím olivovým olejem, nebo sójovou omáčkou.

Zajímavosti

Arašídy mají i jednu velice negativní stránku a to tu, že bývají silným alergenem s těžkým průběhem alergické reakce i při minimálním množství může být jejich požití smrtící.

Věřili byste, že existuje fobie z toho, že se vám přilepí burákové máslo na patro v ústech a nepůjde dolů? Jedná se o Arachibutyrophobii. Přesto že to zní srandovně, za tuto fobii může být zodpovědná traumatická událost v dospívání, nebo vrozená vada. Fobie se projevuje panikou, úzkostí, zrychleným tepem, neschopností slova, nebo pohybu 

Doprava zdarma

Pří nákupu nad 1000 Kč

Sleva na další nákup

slevy 5% a 10%

Záruka čerstvosti

Zdravé a čerstvé zboží

Jsme tu pro vás

On-line podpora uživatelů