DATLE Deglet bez pecky - sušené

DATLE Deglet bez pecky - sušené 500g

Dostupnost:
ihned k odeslání
Cena:
99 Kč
(vč. DPH)

DATLE Deglet bez pecky - sušené 1000g

Dostupnost:
ihned k odeslání
Cena:
189 Kč
(vč. DPH)

Datle sušené přírodní

Odrůda: DEGLET

Datle mají ze všeho ovoce patrně nejvyšší energetickou hodnotu. Uvádí se, že z libry (453 g) datlí získá lidské tělo 1130 - 1275 kalorií. Datle jsou bohaté draslíkem a chudé sodíkem.

Země původu: Alžírsko

Složení: 100% Datle 

Balení : Fresh-zipový sáček - možnost opakovaného uzavření.

Surovina může obsahovat stopy arašídů a ostatních skořápkových suchých plodů, sezamu, sušeného mléka a oxidu siřičitého.

Více viz. podrobnější popis

Výrobce: Dobré Plody
Kategorie: Sušené plody
Dostupnost: ihned k odeslání
Druh: Datle

Datle je druh ovoce, který roste na datlovníku pravém (Phoenix dactylifera). Jedná se o tmavě hnědé oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké 2 až 3 cm, které jsou charakteristické nízkým obsahem vody a naopak až ze 70 % tvořeny sacharidy. Datle jsou bohatým a významným zdrojem draslíku, chlóru, železa a vitamínů B. Jedná se o bohatý a rychlý  energetický zdroj pro lidský organismus.

 V subtropických a pouštních oblastech jako je například Severní Afrika a Blízký východ se jedná o jednu ze základních složek zdejší potravy. Mezi největší producenty datlí na světě patří Tunisko, Irák, Egypt, Španělsko a Maroko, pěstují se současně i v Indii, Pákistánu, Kanárských ostrovech a nebo také v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení Ameriky rozšířeny.

 Datle se konzumují převážně vysušené, což zlepšuje jejich trvanlivost, čehož bylo hojně dříve využíváno beduíny a karavanami křižující nehostinné pouště. V některých kulturách se současně věří, že datle mají afrodiziakální účinky. Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně, podávají se zpravidla slisované do bochníku tzv. adšu a nebo se pečou na másle.

Vliv na zdraví

 Podle výzkumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambam Medical Center při Izraelském technologickém institutu (Technion) v Haifě datle, i přes svou velkou sladkost, nezvyšují hladinu glukózy v krvi a pomáhají chránit proti ucpávání tepen (ateroskleróza).

Datle mají ze všeho ovoce patrně nejvyšší energetickou hodnotu. Uvádí se, že z libry (453 g) datlí získá lidské tělo 1130 - 1275 kalorií. Datle jsou bohaté draslíkem a chudé sodíkem.

Průměrný obsah látek a minerálů

Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v syrových datlích.

Složka

Jednotka

Průměrný obsah

Prvek (mg/100 g)

Průměrný obsah

Složka (mg/100g)

Průměrný obsah

voda

g/100 g

60,7

Na

7

vitamin C

14

bílkoviny

g/100 g

1,5

K

410

vitamin D

0

tuky

g/100 g

0,1

Ca

24

vitamin E

-

cukry

g/100 g

31,3

Mg

24

vitamin B6

0,12

celkový dusík

g/100 g

0,24

P

28

vitamin B12

0

vláknina

g/100 g

1,8

Fe

0,3

karoten

0,04

mastné kyseliny

g/100 g

stopy

Cu

0,12

thiamin

0,06

cholesterol

g/100 g

0

Zn

0,2

riboflavin

0,07

energie

kJ/100 g

530

Mn

0,2

niacin

0,7

Doprava zdarma

Pří nákupu nad 1000 Kč

Sleva na další nákup

slevy 5% a 10%

Záruka čerstvosti

Zdravé a čerstvé zboží

Jsme tu pro vás

On-line podpora uživatelů